Gammel dusj

(Trykk på bildet for full størrelse)

Personlig hygiene

Hører til Hygiene

Personlig hygiene er vask av hus, klær og kropp, renslighet i forhold til matlaging, dogåing og smittefare.

Leger flere steder i Trøndelag meldte i 1860-åra om at folk var urenslige, og at dette gjorde at de fikk lopper, lus og skabb. Nå vet vi at lus og skabb smitter uten at dette har noe med manglende renslighet å gjøre.

Det ble gitt informasjon om hvordan skabb kunne kureres, og det ble bestemt at unger som var smittet, måtte være hjemme fra skolen. Folk vasket både seg selv, klær og hus sjelden. Man spiste også fra samme fat til rundt 1900. I Rennebu var det vanlig å sette fram både grøt, suppe og annen middagsmat i store fat hvor alle forsynte seg med skje, kniv og fingre. Alle hadde sin egen skje, og denne ble ikke vasket, bare lagt til side til neste måltid. Hvis det var mat man ikke spiste med skje, brukte man flatbrød til asjett og spiste både asjetten og maten sammen. Dette var vanlig også i selskap, og man kalte det å lage "båttå". Det er forøvrig fortsatt vanlig å lage "båttå" med fisk eller kjøtt.

Det var også vanlig å drikke av felles ølbolle og "vassause" som hang på vannbøtta. På starten av 1900-tallet kom det tuberkuloseepidemi i Rennebu, og legen tok opp kampen mot vassausa, ølbollen og suppebollen. I 1909 ble Rennebu Sanitetsforening stiftet, og den hadde som viktigste oppgave å informere folk om renslighet og helse. Etter hvert begynte man å bruke kopper og tallerkener, men vassausa på vannbøtta var vanskeligst å kvitte seg med.

Kilde: Tradisjonsmat i Rennebu

Kilder