Peter Møller 2.jpg

Peter Møller, fotografert av Fredrik Klem, Christiania 1868. Eier: Universitetsbiblioteket i Trondheim

(Trykk på bildet for full størrelse)

Peter Møller - medisinsk tran

Hører til Kosthold

Peter Møller ble født på Røros i 1793. Allerede flere år før konfirmasjonen arbeidet han ved Rørosverket, i gruvene om sommeren og i smeltehytta om vinteren. Da mora hans døde, flyttet han til sin onkels hus. Onkelen var handelsmann, og etter konfirmasjonen lot han Peter jobbe hos seg.

 I 1809, da Peter var 16 år gammel, lot onkelen han dra til Kristiansund som apotekerlærling. Læretida skulle vare i seks år, men allerede etter fire år syntes apotekeren at Peter var flink nok til å ta farmasøytisk eksamen. Før han fikk tatt eksamen, døde apotekeren, og han ble derfor eksaminert i Norge av tre leger i stedet for å måtte dra til København. Etter dette ble han bestyrer på apoteket. I 1816 ble han ansatt hos apotekeren som få år tidligere hadde opprettet Svaneapoteket i Trondheim. Peter reiste på oppdrag til Nordland og så her hvordan de laget tran. Torskelever ble lagt i trebøtter, og så sto det og råtnet til det fløt opp tykk, gul tran. Denne ble øst opp, og både smaken og lukten var motbydelig. Denne tranen kunne bare brukes til lampeolje og til skinntilbereding.

Peter flyttet til Oslo og arbeidet på Svaneapoteket der. Her ble han gift med apotekerens datter i 1829, og da apotekeren døde, ble Peter ny bestyrer og kjøpte apoteket fra svigermora.

I denne perioden ble det importert tran fra New Zealand til medisintran. Denne ble dyrere og dyrere, og Peter Møller begynte å arbeide for å finne en ny måte å framstille tran på i Norge. I 1853 fikk han Akers Mekaniske verksted til å lage apparater til trankoking, og så satte han i gang i Ålesund, Kristiansund og Lofoten. Tranen ble raskt kjent i flere land, og Peter forpaktet bort Svaneapoteket til sønnen sin for å drive bare med tranproduksjon. "Møller's Tran" ble trolig Norges første merkevare. Peter Møller døde i 1869.

  

Kilder