postkortNY (Ingressbilde)

(Trykk på bildet for full størrelse)

Farsskapssaken Johanne vs. Axel

Hører til Domstolene

Den 3. Januar 1916 fødte sildearbeiderske Johanne Gjertine Haugen en gutt. Johanne var ugift og hevdet at sjømann Axel Ervik var far til barnet. Det viste seg at Axel Ervik ikke var så lett å finne, og bidragsfogden i Trondheim begjærte farskapssak på vegne av Axel Ervik mot Johanne Haugen. Rettsdokumentene forteller en spennende historie fra årene før og under første verdenskrig.

Axel Ervik var født i 1885 på Frøya. Hans far døde under Titranulykken i 1899, der 140 fiskere omkom i uvær på havet. Fiskerne ble ikke varslet om uværet i tide siden telefonkabelen til Frøya ikke kom på plass før en måned etter ulykken.

Sjømann
Axel begynte som sjømann i utenriksfart og seilte mellom havner i Europa. Han traff Johanne i Trondheim mellom 1912 og 1913. Johanne Gjertine Haugen (født 1893) jobbet da som sildearbeiderske i byen. Hun bodde sammen med sine foreldre og lillesøster.

Første verdenskrig
Etter en stund forlovet Johanne og Axel seg. Axel var en ivrig brevskriver og sender livstegn fra ulike havnebyer i Europa. Første verdenskrig starter og Axel beskriver hvordan det er å seile over Nordsjøen i en stadig angst for torpedering fra tyske u-båter. Fra London forteller han også om hvordan tusenvis av unge menn verver seg til verdenskrigen.

Tuberkulose
Axel har et godt forhold til Johanne sin familie, han spør særlig etter hennes lillesøster som er mye syk. Vi antar at hun led av tuberkulose, ved et tilfelle hører vi at hun var plassert på Saltøya kuranstalt i Stjørdal kommune. Det var en anstalt drevet av Trondhjem Sanitetsforening.

Samtidig ser vi av saksdokumentene at ingen i hans familie hadde kjennskap til Axels forhold til Johanne.

Hvor var faren?
Forholdet var turbulent, årsakene kan ha vært alkoholmisbruk og sjalusi fra Axels side. Men de fant tilbake til hverandre og i 1916 resulterte det i et guttebarn. Men nå var Axel som sunket i jorden. Det siste livstegn fra Axel var fra New York høsten 1915. En annonse i Dagsposten informerer om hans død.

Johanne bor hos sine foreldre med barnet. Retten slår fast av Axel er far til barnet og at han må betale bidrag. Det blir en vanskelig sak når man antar at barnefaren er død.

Kilder:
Saksdokumenter fra farskapssaken Axel Ervik - Johanne Haugen, Statsarkivet Trondheim

Kilder