Frontsøstrene
Omkring 1000 sykepleiere og kvinner med lavere helseutdanning meldte seg til Røde Kors og tysk fronttjeneste i løpet av krigen. Ved slutten av krigen var 300 kvinner i arbeid på Østfronten for tyskerne.
Norsk sykepleierforbund
I juni 1941 fikk Norsk sykepleierforbund ny NS-ledelse og tidsskriftet "Sykepleieren" hadde beretninger om sanitetsarbeid på Østfronten. Forbundet oppfordret kvinnene til å gjøre en innsats i Florence Nightingales ånd. Kommunistfrykten var også stor, og flere ønsket å følge i sporene til sine kjærester eller brødre.
Landsvikoppgjøret
Etter krigen ble de som hadde tilbudt sine tjenester til tyskerne rettsforfulgt og frontsøstrene ble arrestert og dømt. Det internasjonale Røde Kors henstilte i 1945 om å stoppe straffeforfølgingen av kvinnene, men dette la norsk rettsvesen liten vekt på. Frontsøstrene fikk allikevel mildere straff enn frontkjemperne.
Beklaget 45 år etter
Norges Røde Kors beklaget i 1990 at frontsøstrene i humanitær tjeneste ble straffet. Men i tiden etter krigen var det ikke så enkelt å skille humanitært og militært arbeid, det var det å tilby sine tjenester for fienden som var avgjørende.
Kilde:
Aina Schiøtz Det offentlige helsevesen i Norge 1603 - 2003. Universitetsforlaget 2003.