RBK, lagbilde 1946 (Ingressbilde)

Foto: Schrøder

(Trykk på bildet for full størrelse)

90 minutters nasjonalisme

Hører til Identitet

Hva engasjerer vel mer enn en ”viktig” fotballkamp? Man flokkes om sitt eget lag og står i samlet front mot det andre laget!

Enten det gjelder landskamper, seriekamper eller lokale kamper, så vil fotballen for mange være den optimale fellesskapsopplevelsen. Idretten er en sterk identitetsskaper, den treffer noe i oss som kan slå ut i sterke idrettsnasjonalistiske uttrykk. Vi veiver med flagg, synger kampsanger og truer motstanderne. Det hele er sterkt følelsesladet, og opphisselsen varer til kampen er over.

Fotballens mulighet til å bli en stor formidler av nasjonal og lokal identitet ble nok særlig befestet med framveksten av radio og senere fjernsyn. Man kunne da være langt fra hverandre geografisk, men allikevel sitte med vissheten om at tusener av andre fulgte den samme kampen. Disse lytterne har de samme følelser som en selv, og man skaper seg et fellesskap. Alle blir som medlemmer i samme fellesskap, enten det nå gjelder nasjonen som ved landskamper eller stedet som ved seriekamper.

Ved noen fotballbegivenheter kan det nesten virke som om selve fotballen er en av de viktigste bærerne av forestillingen om nasjonen og vår nasjonale egenart. Mediebildet blir en viktigere del av vår hverdag, og globalisering og internasjonalisering gjør identiteten vanskelig for mange. I dette mylderet vil kanskje idretten være en viktig bidragsyter til en felles identitet, gjennom felles opplevelser av lokale og nasjonale idrettsprestasjoner.

Kilde:
Matti Goksøyr "Skihopp, cricket-tester og fotballkamper: Idrett som identitetsarena". Norges Idrettshøyskole 2004  

Kilder