Falstad skole (Ingressbilde)

Røstad (Falstad) skole, Levanger.

(Trykk på bildet for full størrelse)

Røstad-elev kjemper for oppreisning

Hører til Spesialskoler

I Adresseavisen den 30. september 2008 kunne vi lese om den tidligere Røstad-eleven Torbjørn Skårstad som nå kjemper for å få oppreisning og erstatning for den behandlingen han fikk da han feilaktig ble plassert på Røstad skole for evneveike i Levanger.

Røstad-tullinger
Da Torbjørn Skårstad var 11 år gammel, ble han plassert i en klasse for psykisk utviklingshemmede på Røstad offentlige skole for evneveike. Dette var fordi han hadde problemer i matte og norsk på skolen. Beskjeden om at han skulle bytte skole ble gitt av rektor på hjemmebesøk. Skårstad forteller:

"Jeg ble fortvilet da jeg fikk høre at jeg skulle sendes på en spesialskole. Jeg hadde ikke gjort noe annet galt enn å være litt sen i enkelte fag. Det var ingen lett melding. Røstad-navnet var belastet. Vi ble kalt Røstad-tullinger." [1]

Skårstad har ikke tidligere fortalt offentlig at han gikk på Røstad, fordi han følte seg stemplet av lokalbefolkningen. Han dro til sjøs da han var 15 år for å komme seg unna alt han forbandt med fæle ting. Han forteller også at han måtte lyve for å få seg jobb, siden skolebakgrunnen ville ha ødelagt for hans muligheter til arbeid.

Granskning og erstatning
I granskningsrapporten om barnehjem og skolehjem i Trøndelag som ble offentliggjort i mai 2007, var det bare én elev fra Røstad som var intervjuet. Denne eleven gikk på skolen fram til midten av 1950-tallet. At det nå er en som var elev fra slutten av 60-tallet som står fram, viser at det er flere som opplevde vonde ting på skolen.

Skårstad kjemper nå for at han og andre kan få oppreisning og erstatning. Levanger kommunestyre har tidligere vedtatt å utsette spørsmålet om oppreisning til elever som ble plassert på Røstad, men formannskapet har nå bestemt at politikerne skal være med i en prinsippdebatt.

Det er stor forskjell på kommunene i Trøndelag når det gjelder behandling av disse erstatningssakene. Trondheim, Røros, Rissa, Skaun, Frosta, Hitra, Frøya og Malvik har innført en oppreisningsordning. Det betyr at disse kommunene gir en uforbeholden unnskyldning og oppreisning til tidligere barnehjemsbarn som har opplevd omsorgssvikt og overgrep. Andre kommuner har ikke bestemt seg for hva de skal gjøre ennå, mens noen har sagt nei til en slik ordning. Andre igjen ønsker ikke ordningen, men vil ta for seg enkeltsaker.

[1] Artikkel av Levin Nestvold jr: "-Jeg ble stemplet som tulling", publisert i Adresseavisen, 30.09.2008
[2] Artikkel av Marianne Tønset: "- Fra feil kommuner, får ikke oppreisning", publisert i Adresseavisen, 01.10.2008

Relaterte artikler