Nasjonaldagen 17.mai
Norges nasjonaldag er knyttet til 17. mai 1814. Den dagen da Norges riksforsamling vedtok den nye grunnloven og valgte en egen norsk konge. Feiringen av 17. mai startet i 1820-årene, og den har vært og er en viktig brikke i byggingen av en egen norsk identitet.
I dag er nasjonaldagen først og fremst en festdag, hvor vi feirer Norge som en selvstendig nasjon. I 1820- og 30-årene var dette annerledes; da var markeringen preget av gnisningene mellom det norske stortinget og unionskongen Carl Johan. I siste del av 1800-tallet var det motstanden mot unionen og kampen for parlamentarismen som var i fokus på 17. mai.
Arbiderbevegelsen
Arbeiderbevegelsen brukte nasjonaldagen til å proklamere sine kampsaker fra slutten av 1800-tallet og fram til 1930-årene. Men 1. mai skulle bli en viktigere dag å markere enn 17. mai for arbeiderbevegelsen, noe dere kan se i kildene til høyre.
Barnetogene - hvor motstandere ble samlet
De politiske togene på nasjonaldagen gikk hovedsakelig på ettermiddagen. Om formiddagen samlet de politiske motstandere seg om barnetogene. Barnetogene ble viktige nasjonale markører på 1800-tallet siden det var noe alle kunne samles om.
Til tross for den samlende effekt barnetogene hadde for politike motstandere så var trolig det politiske engasjementet med på å gjøre nasjonaldagen til den folkefest den skulle bli. Den politiske kampen tok opp emner som var viktige for befolkningen og folk møtte opp i stadig større antall for å delta i markeringen.
Skoleloven av 1936 understreket at det var viktig å utvikle en nasjonal felleskultur for å jevne ut forskjellene og sikre et demokratisk Norge som kunne stå som motvekt mot kommunisme og nazisme. Et viktig virkemiddel for å nå dette målet var feiringen av 17. mai.
Et nasjonalt ritual
Fram til 1880-årene hadde feiringen av 17.mai vært et samlende ritual for hele nasjonen. 17. mai-toget var med på å forsterke nasjonalfølelsen og en felles identitet. Dette slo sprekker i de følgende årene, selv om barnetogene fremdeles ble en samlende faktor (om vi ser bort fra de røde barnetogene fra midten av 1920-tallet i Kristiania).
Det var kanskje først etter frigjøringen fra den tyske okkupasjonen i 1945 at folket igjen semlet seg i et nasjonalt fellesskap. På ny ble festen og feiringen av selve dagen det viktigste og ikke de innenrikspolitiske kampene.
Kilde:
Arve T. Thorsen "Nasjonaldagsfeiringen som katedral og barrikade - et europeisk perspektiv". I Jakten på det norske. Ad Notam Gyldendal 2007.
Hildegunn Bjørgen "17.maifeiring på slutten av 1800-tallet - en politisk valgkamp?" I Jakten på det norske? Ad Notam Gyldendal 2007.
Rolf Grankvist "Utsyn over norsk skole: norsk utdanning gjennom 1000 år". Tapir 2000