Rødbygget

Rødbygget

Foto: Inga Berntsen Rudi

(Trykk på bildet for full størrelse)

Norsk Døvemuseum åpnet

Lørdag 28. mars 2009 åpnet Norsk Døvemuseum i Trondheim. Døvemuseet er et nasjonalt museum for hørselshemmedes kultur og historie.

Museet ble offisielt åpnet av ordfører Rita Ottervik. Ottervik sa at "Museet skal være identitetsbyggende for de døve, men ikke minst også være en bro til kunnskap for oss hørende." [1]

Trondheim er ofte omtalt som Norges døvehovedstad, og ikke uten grunn. Den første norske spesialskolen for døve, Thronhjems Døvstummeinstitut, ble åpnet i Trondheim allerede i 1825. Og lenge var Døveskolen i Trondheim den eneste i landet i sitt slag. Fra april 1855 og fram til 1991 holdt døveskolen til i Rødbygget i Bispegata i Trondheim. Det er i dette bygget Norsk Døvemuseum nå er åpnet. 

Her på Kildenett kan du leser mer om både hørselshemmede og døveskolen. Flere av disse artiklene er skrevet av Hanna Mellemsether som har hatt det overordnete ansvaret med å utvikle døvemuseet. Vi har også i samarbeid med Trøndelag Folkemuseum fått bruke mange bilder fra døveskolen. Disse kan du finne sammen med de relaterte artiklene til høyre på siden. 


[1] "Norsk Døvemuseum åpnet i Trondheim", artikkel på adressa.no: http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article1300776.ece

Relaterte nettressurser