Kristiansten festning (Ingressbilde)

Foto: Hans Nissen

(Trykk på bildet for full størrelse)

Kristiansten festning

Festningen, ligger sentralt i byen over Bakklandet og vokter byen, den ble bygd etter den store bybrannen i 1681. Det solide festningsverket berget byen fra svensk erobring i 1718. Festningen ble også brukt under andre verdenskrig, da som rettersted av de tyske okkupantene.

Kristiansten festning var en viktig brikke i forsvarte av Trondheim i 1718, under den svenske beleiringen.

I 1564 og 1658 hadde svenske tropper kanonstillinger på høyden som senere ble kalt "Svenskehøyden". Høyden dominerte byen. I 1681 ble det bestemt å trekke den inn i forsvaret av Trondheim.

Byplanlegger Caspar von Cicignon i samarbeid med Anthony Coucheron planla festningen. Coucheron ledet byggingen som startet i 1682.

Det store kanontårnet dominerer festningen. Dette er omgitt av et stjerneformet anlegg. Hovedfestningen sto stort sett ferdig i 1684. Til sikring av festningen ble det bygget noen mindre bastioner.

Fra 1740 ble festningen utvidet etter planer av Michael von Sundt.

Festningen fikk sin nåværende form og ble forsterket med flere utenforliggende kanonstillinger.

Kristiansten festning ble beleiret av svenskene i 1718. Festningen var for sterk for beleirerne og de svenske troppene under ledelse av general Armfeldt måtte trekke seg tilbake.

Kristiansten festning ble nedlagt som operativ festning i 1818.

Festningen ble brukt som rettersted av tyskerne under andre verdenskrig. Etter krigen ble dødsdømte landsforædere henrettet der.

 

Relaterte kilder