Ubåtbunkeren Dora i Trondheim (Ingressbilde)

(Trykk på bildet for full størrelse)

U-båtbunker Dora

Dora ble opprinnelig bygd som to tyske ubåtbunkere i Trondheim under 2. verdenskrig. Byggingen av Dora 1 startet i mai 1941 og var ferdig i juli 1943. Dora 2 ble aldri bygget ferdig. Disse to bygningene var et av Organisation Todts første anlegg i Norge.

Organisasjonen hadde navn etter sin første leder, Fritz Todt. Albert Speer tok over ansvaret for virksomheten etter at Todt omkom i en flystyrt i 1942. Organisasjonen var delvis offentlig og hadde som mål å konstruere militære installasjoner og veier som tålte trafikk med pansrede kjøretøy. Etter hvert ble det en rekke byggeprosjekter, blant annet veier, kystfort og jernbanestrekninger. Arbeidet ble i stor grad utført av tvangsutskrevet arbeidskraft, og krigsfanger fra okkuperte land.

Dora-anlegget hadde plass til 16 ubåter. De tyske ubåtene opererte særlig i Nordishavet mot de allierte konvoiene som hadde med forsyninger til Sovjetunionen. Der ble dette losset i havnen i Murmansk for å styrke de alliertes innsats på østfronten. Tilsvarende anlegg ble bygget på vestkysten av Frankrike for ubåtene som opererte lenger sør i Atlanteren og vest for De britiske øyer.

Anlegget må se i sammenheng med de store planene Albert Speer hadde om Neu-Drontheim ved Øysand. Fem slavearbeidere døde under byggingen av bunkerne da en vegg falt over dem.

Bunkerne ble forsøkt fjernet etter krigen, men taket er 3,5 meter tykt med armert betong, og veggene er 3 meter, så det ble for dyrt og krevende å fjerne anlegget. Bunkeren Dora 2 er i dag midlertidig fredet og blir benyttet til verksteder. Dora 1 blir benyttet blant annet som regionalt senter for ABM-utvikling, musikksenter for rock, bowlinghall, lager, verksted osv. De tykke veggene gjør at klimaet er stabilt inne i anlegget, og dette gjør det svært egnet til lager. Arkivsenteret i Dora er et samarbeid mellom Statsarkivet i Trondheim, Interkommunalt arkiv Trøndelag, Trondheim byarkiv og Universitetsbibliotekets avdeling Dora.