Julius Paltiel - veiledning

Hører til Jødenes skjebne

Julius Paltiel var en av få jødiske ungdommer som overlevde opplevelsene i tyske konsentrasjonsleire. Han uttaler selv at det var flaks og tilfeldigheter som reddet ham. Kildene som er samlet om Julius Paltiel forteller om en vanlig trondheimsgutt som brått blir revet bort fra sine kjære og må leve flere år under umenneskelige forhold.

Noen forslag til hvordan kildene kan brukes. 

Lydfilen er på over 30 minutter. Den kan egne seg godt som utgangspunkt for diskusjon i klassen om jødeforfølgelsene.

Avisartiklene forteller om opplevelsene i konsentrasjonsleirene. Datidens presse var uvitende om hva som hadde skjedd med jødene og andre utstøtte i nazi-Tysklands utrenskningsprogram. Slike artikler er interessante tidsbilder fra fortiden.

Bildene er sterke påminnelser om en idyllisk hverdag som endres når krigen kommer til Norge. På et av klassebildene fra 1930-tallet ser vi at en av guttene strekker armen i nazi-hilsen. Lite ante de da hva som skulle skje noen år senere. Bildet er et godt utgangspunkt for en diskusjon i klassen om nazismens tidlige framvekst. De kan da se på kildene under temaet Nasjonal Samling.

Alle fangene på Falstad fikk sitt fangekort. Der sto det hvem de var, når de var født, når de ble arrestert og hvor de ble sendt videre. Passet fra Buchenwald ble utstedt av de allierte.

Faksen som er fra år 2000 forteller om en antisemittisme som fortsatt er til stede.

Kilder