Teknisk høiskole, Trondhjem. Prospektkort (Ingressbilde)

(Trykk på bildet for full størrelse)

Kunnskapsinstitusjonene

Undertemaet om kunnskapsinstitusjoner handler ikke bare om utviklingen av disse institusjonene og hva de står for, men også om hva vi kan bruke de til.

Formidlere av kunnskap
Det er lett å forstå at høgskoler og universiteter er formidlere av kunnskap. Men det er viktig å huske på at også arkiv, bibliotek og museer også er kunnskapsformidlere. Når du vet litt mer om hva de forskjelle institusjonene kan tilby, vil det også bli lettere å vite hvor du skal henvende deg om det er noe du ønsker å vite noe om - enten det er privat eller i skolesammenheng.

Høgskoler og universitet
Utdanning på høyere nivå har en lang historie bak seg. Men i Trøndelag er den ikke like lang som i f.eks. Oslo eller København.  Dette har sammenheng med hvordan landet var styrt tidligere. Norge var lenge i union med Danmark og København var hovedstaden i dansk-norske kongeriket. Det var på den tiden naturlig at man måtte til hovedstaden for å studere. I dag derimot er det både høgskoler og universitet i regionen. Alle disse har egne nettsider hvor du kan finne informasjon både om selve institusjonens historie og hvilke fagfelt som kan studeres og forskes i ved institusjonen. Kanskje skal du skrive om noe spesielt i et fag på skolen og lurer på hva de jobber med i dag på dette område? Da kan du ta kontakt med det relevante instituttet ved universitetet eller høgskolen. Sannsynligheten for at du får kontakt med noen som kan hjelpe deg er stor.

Arkiv, bibliotek og museum
Når du skal skrive en prosjektoppgave og har muligheten til å gjøre litt ekstra ut av det, er det greit å vite hva som finnes andre steder enn på biblioteket på skolen eller de sidene du vanligvis bruker på internett. Både arkivsenteret på Dora, lokale arkiv i din kommune, bibliotek og museum sitter med mye interessant materiale. De fleste institusjonene har muligheter til å hjelpe deg, det er bare for deg å vite hvor du finner det du trenger. Et kjapt søkt på internett på arkivene eller et utvalgt museum, kan gi deg noen svar slik at du har et sted å starte.

Kildenett samarbeider med en lang rekke kunnskapsinstitusjoner i Trøndelag. Du kan finne ut mer om de ved å klikke på "Om Kildenett" øverst på sida. Der finner du fram til "Samarbeidspartnere". Det er også lurt å lese artiklene som ligger relatert her for å finne ut litt mer hva som er forskjellen på institusjonene.